Rollen series

De rollen series geleidingen bestaan uit een profielrail en een loopwagen met rollen in plaats van kogels.
Tot onze rollen series geleidingen behoren de merken:

 • NSK:
  RA geleiding leverbaar in blok- en flenswagens.
 • IKO:
  MX en LRX  geleidingen leverbaar in blok- en flenswagens.
 • Hiwin:
  QR en RG  geleidingen leverbaar in blok en flenswagens.
 • THK:
  SRG geleiding leverbaar in blok- en flenswagens.

Waarom een rollenomloop geleiding in plaats een kogelomloop geleiding?

Lees verder

Er zijn 4 producten gevonden

Rollen series

De voordelen van een rollenomloop systeem versus een kogelomloop systeem.

Wat is een rollenomloop systeem?

Het rollenomloopsysteem is eigenlijk prcies hetzelfde als een kogelomloop systeem alleen hier zijn de kogels vervangen door rollen. De rollen zijn tonvormig (cillindrisch) waardoor ze een veel groter contactoppervlak hebben dan kogels waardoor je een zeer stijve geleiding krijgt. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor hoge draaglasten. De rollengeleiding wordt vaak toegepast in bewerkingsmachines.

Groter draagoppervlak van een rol t.o.v. een kogel.

Een rol heeft een veel groter contactvlak op een profiel rail als een kogel (zie onderstaande schematische weergave)

schematische druk weergave rol en kogel

Bij een gelijkblijvende bouwgrootte kunt u zien dat het draagvermogen veel hoger is bij een rollengeleiding. Gemiddeld neemt het draagvermogen van de geleiding met ongeveer 30% toe. Bij een exact dezelfde toepassing heeft een rollengeleiding een levensduur die tot wel drie keer zo lang is als die van een kogelgeleiding.

Uw bouwgrootte kan verkleind worden.

Door zijn hogere draagvermogen is het mogelijk om eventueel een of twee bouwgroottes kleiner te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je inbouwmaten serieus afnemen. Ook kan dit voordelen hebben in de massa. Bij een lineair systeem waarbij m.n. een Z-as gebruikt wordt is het vaak van belang dat de massa’s zo laag mogelijk blijven.

Toename stijfheid

Omdat het contactoppervlak met de rail vele malen groter is neemt de stijfheid van de geleiding ook toe. De stijfheid van de geleiding is vaak de reden waarom je voor een profielrail geleiding kiest. Met name bij toepassingen waar dit erg belangrijk is zoals bijvoorbeeld printkoppen o.i.d. Hoe stijver de geleiding hoe beter de printkwaliteit.

Alleen maar voordelen?

Nee natuurlijk niet.
Een belangrijk nadeel is dat een rollengeleiding duidelijk duurder is. Natuurlijk moet je dit wel goed onderzoeken. Stel dat je een bouwgrootte kunt verkleinen of dat tijdens de levensduur van uw toepassing de geleiding minder vaak vervangen hoeft te worden omdat deze veel langer meegaat.
Ook is de vervuiling van de geleiding erg belangrijk. De rollengeleiding kan slechter tegen vervuiling omdat er nog nauwelijks ruimte is in het contactvlak tussen rail en rol. Een kogel heeft hier nog duidelijk ruimte en kan een geringe mate van vervuiling nog “wegduwen”.
Wat ook een belangrijk item kan zijn is de snelheid. Een rollengeleiding kan minder hoge snelheden aan dan een kogelgeleiding.