Almotion in Aandrijven & Besturen magazine

Het tijdschrift Aandrijven & Besturen bracht afgelopen week hun editie over lineaire aandrijvingen uit. Natuurlijk mocht Almotion als expert en enige Nederlandse producent van lineaire eenheden niet ontbreken. Het onderwerp van het artikel: onze unieke RVS unit.

Open ontwerp en rvs

Open ontwerp en RVS

De voedingsmiddelenindustrie en farmacie stellen hoge eisen aan het ontwerp van de machines die hun grondstoffen verwerken. Er mogen absoluut geen blinde hoeken en gaten in zitten waarin etensresten of microben kunnen achterblijven. Almotion in Elst heeft speciaal roestvast stalen lineaire aandrijvingen ontwikkeld. Ook vanuit andere sectoren is er belangstelling.

De basis van de gangbare lineaire eenheden van Almotion is een zelf ontwikkeld aluminium profiel, dat door een gespecialiseerd (meestal Nederlands) bedrijf wordt geëxtrudeerd. Daaromheen wordt op klantspecificatie een lineaire geleider opgebouwd. De lineaire eenheden die specifiek voor de voedingsmiddelen worden gebouwd, zijn in kleine stapjes ontwikkeld. Dat begon 6 jaar geleden met de toepassing van aluminium eenheden die werden vernikkeld en waarbij stalen onderdelen werden vervangen door roestvast staal. Sinds 1,5 jaar brengt het bedrijf ook lineaire eenheden op de markt die volledig uit roestvast staal worden gemaakt.

Roestvast staal

Technisch directeur Leo Peerboom legt uit aan welke eisen lineaire geleidingen (en componenten in het algemeen) moeten voldoen. “Het allerbelangrijkste is dat een lineaire eenheid goed is te reinigen. Daar is een norm voor: EN 1672: Machines voor voedselbereiding – Algemene basisregels. Er morgen geen blinde hoeken en gaten in machines en componenten zitten waarin etensresten of microben kunnen achterblijven. Verder moeten de gebruikte materialen bestand zijn tegen de reinigingsmiddelen die in de voedselindustrie worden toegepast. Aluminium is dat niet, roestvast staal wel. We hebben onze eenheden voor deze sector samen met een engineering-bureau uitgewerkt. Sinds ruim een jaar hebben we een eenheid die helemaal open is en aan alle kanten is te reinigen. Daarop hebben we vorig jaar octrooi verkregen.”

Lees het hele artikel via onderstaande link:
Almotion in Aandrijven & Besturen magazine

Heeft u een uitdaging op het gebied van lineaire eenheden? Neem contact met ons op, onze specialisten denken graag met u mee.