Energie besparen op je persluchtinstallatie

Goed voor het milieu en uw portemonnee!

Perslucht kan een aanzienlijk onderdeel zijn van uw energierekening. Één van de grootste besparingen die u kunt doen is uw persluchtinstallatie regelmatig controleren op lekkages. Het elimineren van een lekkage levert direct veel (energie)winst op.

 • Alles begint met een goed ontwerp. Indien u zelf de kennis niet heeft laat u dan adviseren. Deze investering verdient zich gegarandeerd terug. Let op de inrichting van het distributiesysteem (leidingnet en koppelingen).
 • Zorg ervoor dat u weet wat uw persluchtverbruik is. Plaats een flowmeter en een druklogger. Deze kunnen al zeer goed helpen met het verkrijgen van inzichten.
 • Schakel de installatie uit als deze langere tijd niet wordt gebruikt. Dat kan handmatig of met een tijdschakelklok.
 • Zorg voor een zo laag mogelijke temperatuur van de aangezogen lucht.
 • Gebruik afsluiters voor apparatuur die niet in gebruik is.
 • Elke bar drukverhoging in uw installatie kost ongeveer 7% extra energie. Dus als u uw druk ook maar een klein beetje kan terugzetten levert dit meteen een behoorlijke energiebesparing op. Natuurlijk moet u er wel voor zorgen dat de bedrijfszekerheid niet in gevaar komt.
 • Houd uw flexibele leidingen in uw applicatie zo dik en kort mogelijk.
  Hoe dunner de slang hoe groter het drukverlies. Ook is het zo dat een langere slang voor drukverlies zorgt.
 • Probeer haakse koppelingen te voorkomen daar waar het kan. Het energieverlies van een haakse koppeling staat gelijk aan 0,5 meter extra slang.
  Dit kunt u al vermijden door cilinders, ventielen en andere persluchtcomponenten een kwart slag te draaien.
 • Ongeveer driekwart van de lekkages bevinden zich rond de koppelingen.
  Veelal komt dit door een niet goed afgeknipte slang. Gebruik voor het afknippen van de slang het juiste gereedschap waardoor deze kaarsrecht is en de dichtring in de koppeling optimaal functioneert. Ook met koppelingen voorzien van een schroefdraad is het beter om zoveel mogelijk die te gebruiken met een rechte draad en dichtring in plaats van conische.

Natuurlijk zijn er nog meer besparingsmogelijkheden voor uw persluchtinstallatie. U kunt wat dieper op deze materie ingaan door onderstaande pdf te downloaden. Deze pdf is uitgegeven door de Rijksdienst van ondernemend Nederland.

Persluchtsysteem