Lineaire eenheden in de praktijk

Almotion rondde een project met lineaire eenheden af samen met een machinebouwer. Deze machinebouwer is gespecialiseerd in de ijzerwaren-, voedingsmiddelen-, en farmaceutische industrie. Vaak maakt men er specials.

X-Z configuratie

Het project bestaat uit een X-Z opstelling van lineaire eenheden met loopwielen van ons merk Lineairtechniek®. Dit soort configuraties met lineaire eenheden maakt Almotion al meer dan 18 jaar. Met deze opstelling moet een hoge massa met een lage snelheid verplaatst worden in een vuile omgeving. De horizontale as bestaat uit 2 lineaire eenheden.  Eén lineaire eenheid met een tandriem en één die enkel dient als geleiding.

De slede die beide lineaire eenheden verbind hebben wij specifiek voor de klant ontworpen en heeft een afmeting van 500 x 500 mm. Door bovenstaande constructie van lineaire eenheden ontstaat een zeer robuuste as die veel krachten kan opnemen. De Z-as is gemaakt van een aluminium 90 x 90 mm profiel met twee loopwielgeleidingen aan de zijkant gemonteerd. De tandheugelaandrijving zorgt ervoor dat de motor niet mee op en neer hoeft te bewegen. Dit levert een massabesparing op.

Bij bovenstaande configuratie van lineaire eenheden is het belangrijk dat deze erg goed uitgelijnd worden. Deze opstelling van lineaire eenheden is uitermate goed bestand tegen vervuiling en behoefd weinig onderhoud. De levensduur van deze lineaire eenheden is erg hoog en de levering van spareparts  is vrijwel nihil.

LTC-serie

De hier beschreven opstelling van lineaire eenheden vinden hun basis in de LTC-serie van Lineairtechniek®. Deze serie lineaire eenheden wordt samengesteld door middel van een extrusieprofiel van 45 x 90 mm met daarop gemonteerd geharde assen waarover geharde loopwielen bewegen die een V-vorm hebben. Door onder andere deze V-vorm van de loopwielen zijn deze lineaire eenheden bijzonder goed bestand tegen vervuiling. De getande riem is van het type AT10 en is 16,25 of 50mm breed.

Indien u meer informatie wilt over deze configuratie van lineaire eenheden of van al onze lineaire eenheden en hun mogelijkheden, neemt u dan contact met ons op.