Soorten pneumatische cilinders

Pneumatische cilinders zetten de energie van gecomprimeerde lucht om in een (lineaire) beweging. Pneumatische cilinders noemen we ook wel persluchtcilinders, omdat perslucht de belangrijkste kracht is die de beweging in het systeem maakt.

Enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders

Standaard persluchtcilinders hebben een zuigerstang. Deze cilinders zijn er enkelwerkend of dubbelwerkend. Het verschil zit hem in het feit of de cilinder zelf retour zal gaan door bijvoorbeeld een veer. Dit is dan een enkelwerkende cilinder en deze zal maar in één richting kracht uitoefenen. De dubbelwerkende cilinder heeft 2 aansluitingen voor de perslucht, waardoor deze in meerdere richtingen kracht kan uitoefenen.

Meer over enkelwerkende en dubbelwerkende cilinders de werking en de toepassingen vindt u in onderstaand artikel:

Enkelwerkende en dubbelwerkende cilinder


Cilinders met zuigerstang

Zoals hierboven genoemd hebben de meeste enkelwerkende en dubbelwerkende persluchtcilinders een zuigerstang. Binnen de cilinders met zuigerstang maken we onderscheid tussen verschillende soorten cilinders.

Compactcilinders/microclinders

Compacte of micro cilinders hebben een korte inbouwruimte. Dit soort cilinders wordt voornamelijk gebruikt op plekken waar weinig inbouwruimte is.

Compacte en microcilinder

Rondcilinders

De ronde bouwvorm van rondcilinders is standaard voor ISO cilinders met een kleinere diameter van 8 t/m 25 mm. RVS cilinders voor de voedingsmiddelenindustrie zijn vaak rond zodat ze een schoon oppervlak hebben.

Rondcilinders

Roestvaststalen cilinders

Roestvaststalen (RVS) pneumatische cilinders zijn gemaakt van corrosiewerend roestvast staal. Dit materiaal is goed bestand tegen reiniging. Daarom wordt dit type cilinders vaak gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie.

RVS cilinder

Geleiding- en stoppercilinders

Deze cilinders kunnen een hoge zijbelasting aan, zijn nauwkeurig en hebben een lange levensduur. Ook zijn ze compact en op vele manieren te monteren. Geleiding- en stoppercilinders worden vaak ingezet voor stop- en klemfuncties.

Geleiding en stopper cilinder

Olieremcilinders

Olieremcilinders worden toegepast waar zeer vloeiende bewegingen gewenst zijn. Vaak wordt de olieremcilinder gekoppeld aan een pneumatische cilinder. De olieremcilinder zorgt voor precisie en snelheid, de pneumatische cilinder voor kracht.

Olieremcilinder

 

Cilinders zonder zuigerstang

Draaicilinders

Een draaicilinder zorgt ervoor dat de lineaire beweging van de zuigers wordt omgezet in een roterende beweging.

Draaicilinder

Zuigerstangloze cilinders

Bij zuigerstangloze cilinders is er geen zuigerstang nodig omdat de lading direct op de zuiger wordt gemonteerd. Zuigerstangloze cilinders worden voornamelijk gebruikt in toepassingen voor laden, lossen, snijden en tillen.

Zuigerstangloze cilinder

 

Bekijk ons assortiment:

Pneumatische cilinders

Heeft u vragen over welk soort cilinder voor uw toepassing het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op.