Telescopische lineaire unit

Telescopische lineaire unit met 1 tandriem en 2 geleidingen

Afgelopen week hebben wij een bijzondere telescopische lineaire unit mogen leveren aan een klant in een panelen fabriek. Deze lineaire eenheid is eenvoudig opgebouwd. Onze bekende LtC serie wordt al langer dan 23 jaar door ons geassembleerd in Nederland.

Deze serie kent een modulaire opbouw; op een basisprofiel, meestal 45×90, wordt een geleide profiel gemonteerd en een tandriemaandrijving. Afhankelijk van de toepassing wordt een geleiding geselecteerd en een tandriem maat bepaalt. Voor deze toepassing vroeg de machinebouwer een unit met 1 profiel waarop 2 sledes tegelijk tegengesteld kunnen bewegen en langs elkaar heen kunnen lopen. Dit vraagstuk hebben wij kunnen oplossen door aan beide kopse kanten van een 45×90 aluminium profiel een D10 loopwielgeleiding te monteren. Hierdoor kunnen de sledes langs elkaar heen bewegen.

1 slede wordt aan de ene kant van de tandriem bevestigd en door het profiel open te frezen wordt de andere zijde van de tandriem bereikbaar. Hier wordt de andere slede aan gekoppeld.

Wanneer de motor draait en de sledes tegengesteld naar elkaar toe en van elkaar af bewegen, kunnen ze ook langs elkaar lopen.