Wanneer gebruik je een lineaire geleiding met loopwielen?

Een lineaire geleiding met loopwielen bestaat meestal uit v-vormige loopwielen die over een ronde as bewegen deze V-vormige loopwielen worden bij elkaar gehouden door een slede. Op deze slede kunt u uw toepassing monteren. De assen zijn meestal gemonteerd/geklemd in een aluminium profiel die eenvoudig weer ergens te monteren is. Wij leveren een loopwielgeleiding met de wielen tussen de assen en een geleiding waarbij de loopwielen aan de buitenzijde van de assen bewegen. Wij kunnen deze geleidingen ook geheel/gedeeltelijk in het RVS (roestvast staal) leveren.

Welke lineaire geleiding moet ik gebruiken?

Bij het zoeken naar een lineaire geleiding zult u merken dat er veel mogelijkheden zijn. We kunnen de lineaire geleidingen grofweg verdelen in vier verschillende hoofdgroepen:

 1.  lineaire geleiding voorzien van assen en loopwielen.
 2. lineaire geleiding voorzien van een profielrail en een kogelomloopwagen.
 3. lineaire geleiding met assen en kogelbussen
 4. lineaire glijgeleiding.

Bij het samenstellen van een lineaire eenheid voor de maakindustrie worden meestal de nummers 1,2 & 3 gebruikt. Meer hierover leest u elders op deze website.

Met een ruime keuze aan verschillende lineaire geleidingen valt het niet mee om de juiste keuze te maken. De belangrijkste stap is het bekijken wat er daadwerkelijk is. Hierbij zijn o.a. de volgende punten van belang:

 • snelheid
 • versnelling/vertraging
 • stijfheid
 • gewicht
 • omgevingsfactoren

Over het algemeen zal men geneigd zijn te kiezen voor de meest gebruikte lineaire geleiding zonder erbij na te denken of deze wel nodig is. Hierdoor zien wij vaak dat er een te zware c.q. te sterke lineaire geleiding gemonteerd waardoor men onnodig op kosten wordt gejaagd. Het is daarom van (financieel) belang om vooraf goed te bekijken welke lineaire geleiding gewenst is.

Loopwielgeleiding

De loopwielgeleiding  van Almotion is een lineaire techniek waarbij een slede voorzien van geharde en geslepen loopwielen wordt voortbewogen over stalen geharde en geslepen assen.

Hieronder noemen wij vijf voordelen die een loopwielgeleiding kan bieden voor het gebruik in een industriële omgeving.

1. Snelheid

De loopwielen van een loopwielgeleiding zijn gebaseerd op een radiale beweging i.p.v. het recirculeren van kogels in een kogelomloopwagen. Een loopwielgeleiding kan hierdoor een veel hogere snelheid en acceleratie (versnelling) aan dan een lineaire geleiding met profielrail en kogelomloopwagen. Om dit te bewerkstellingen kan je zelf de voorspanning van de loopwielen bepalen om slippen te voorkomen. In de toepassingsgebieden van Pick and Place en assemblage zijn er vrijwel geen andere lineaire geleidingen te vinden die dit kunnen evenaren.

2. Gewicht

Loopwielgeleidingen hebben een laag eigen gewicht in vergelijking met andere lineaire geleidingen. De loopwielgeleidingen van Almotion bestaat meestal uit twee geharde en geslepen assen gemonteerd in een aluminium profiel. Ook zijn de geharde en geslepen loopwielen gemonteerd op een aluminium slede waardoor er een laag eigen gewicht ontstaat.
Dit in tegenstelling tot een profielrail die geheel gemaakt is uit staal en daardoor dus veel meer eigen gewicht heeft. Door deze stalen profielrail heeft deze lineaire geleiding wel een hoger draagvermogen en meer stijfheid, maar de vraag is; is nodig is voor uw toepassing?
Door het lage eigen gewicht van de loopwielgeleiding is deze niet alleen geschikt voor hogere snelheden maar ook zeer goed toepasbaar in een dynamische opstelling met eventueel meerdere assen.

3. Robuustheid

Het voordeel van een loopwielgeleiding is dat deze zeer goed kan functioneren in een vervuilende omgeving. De loopwielen vam Almotion zijn in een v-vorm geproduceerd waardoor verontreiniging makkelijk kan worden afgevoerd. Bij een profielrail is de kans op storingen veel groter doordat een vervuilende omgeving een groter invloed heeft. Almotion kan de loopwielgeleidingen ook voorzien van RVS onderdelen en vloeistofdichte lager afdichtingen voor de loopwielen. De loopwielgeleidingen behoeven nagenoeg geen onderhoud terwijl een profielrail veelal na een aantal gelopen meters weer gesmeerd dient te worden.

4. Service

Bij een loopwielgeleiding is door middel van de excentrische wielen de voorspanning simpel af of bij te stellen. Dit in tegenstelling tot een profielrailgeleiding. Bij een profielrailgeleiding moet de voorspanning op voorhand aangegeven worden en worden de grootte van de kogels door de producent hierop aangepast. Weer een voordeel van de loopwielgeleiding.

5. Montage

Bij een lineaire geleiding met een profielrail is een zeer nauwkeurige uitlijning belangrijk voor het langdurig goed functioneren. Natuurlijk geldt dit ook voor loopwielgeleidingen, echter deze kan nog wel enigszins compenseren mede dankzij de simpel te veranderen voorspanning.
Ook met betrekking tot de ondergrond is de montage van een loopwielgeleiding veel eenvoudiger dan die van een profielrail. De assen van een loopwielgeleiding zijn immers al gemonteerd in een aluminium extrusieprofiel welke direct gemonteerd kan worden op een vlakke ondergrond. Echter bij een profielrail moet de ondergrond 100% gevlakt zijn om te kunnen monteren.

Conclusie:

De lineaire geleiding met loopwielen zijn het beste te gebruiken bij één of meerdere van onderstaande punten waar:

 • Hoge snelheden gehaald worden
 • Gewerkt wordt in een vervuilende omgeving
 • Hoge acceleraties nodig zijn
 • Een zo laag mogelijk gewicht wordt nagestreefd
 • Kostenverlaging voor zowel aanschaf als montage gewenst is

Voor een advies op maat kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag.

cts_loopwielgeleiding-022.JPG