Uitlijnen van lineairtechniek

Het uitlijnen van lineairtechniek komt erg nauwkeurig

Lineairtechniek die gebruikt wordt in een enkelassige opstelling hoeft alleen maar te voldoen aan de standaard eisen van montage. Denk hierbij onder andere aan een schone en gevlakte ondergrond. Het uitlijnen van een meerassig lineair systeem wordt al snel een stuk ingewikkelder.

Parallelliteit

Parallelliteit is een zeer belangrijk item als er 2 lineaire eenheden of lineaire geleidingen moeten samenwerken in 1 vlak. Denk bijvoorbeeld aan 2 gekoppelde x-assen. De sledes of loopwagens moeten op exact dezelfde hoogte zitten en een vaste afstand tot elkaar hebben. Ook mag 1 van beide lineaire assen absoluut niet zijwaarts gekanteld zijn en moeten ze onder exact dezelfde hoek gemonteerd zijn. Onderstaande schetsen laten zien wat we bedoelen.

montage van paralelle lineaire assen

Dezelfde hoogte en niet gekanteld

 

montage lineairtechniek vaste afstand

Vaste afstand

 

montage lineairtechniek dezelfde hoek

Dezelfde hoek

 

Wanneer de lineaire rails niet 100% parallel lopen is de kans groot dat de slede of loopwagen zwaarder gaat lopen of zelfs vastloopt. Een verkeerde belasting door een slechte parallelliteit zorgt voor veel extra slijtage en een niet soepel werkend systeem.
Door de constructie van onze lineaire eenheden is een goede parallelliteit eenvoudig te realiseren.
Tijdens de engineering van uw lineaire systeem is het verstandig om hier al rekening mee te houden. Hierdoor bespaart u later tijd bij montage en u bent verzekerd van een goed werkend systeem.

X-Y-Z systeem

Indien u een lineair systeem maakt met meerdere enkele assen heeft u geen last van parallelliteit. Wel is heel belangrijk om de verschillende bouwrichtingen zeer goed met elkaar te verbinden. Deze verbinding moet als eerste zo stijf mogelijk zijn. Almotion kan u adviseren met het maken of leveren van deze verbindingselementen. Zorg er in ieder geval voor dat de X-as goed gemonteerd zit aan de basis met bijvoorbeeld spankikkers. Probeer ook de bewegende massa’s zo laag mogelijk te houden (LTZ). Ook belangrijk is om rekening te houden met het doorhangen van de getande riem bij lengtes boven de ± 2000 mm.

Haaksheid (loodrecht op de andere as) is het mooiste maar niet noodzakelijk. Indien u niet haaks monteert bereken dan goed de krachten in verband met de slijtage en levensduur.

Vragen? Neem contact met ons op.