Elektrisch en pneumatisch bediende Festo ventielen

Almotion levert elektrisch en pneumatische ventielen van het merk Festo. Op deze pagina vindt u geselecteerde series Festo ventielen. Naast deze series Festo ventielen, leveren wij ook nog andere series Festo ventielen.

Lees verder

Er zijn 4 producten gevonden

Merk

Elektrisch en pneumatisch bediende Festo ventielen

Elektrisch en pneumatische ventielen worden veelal gebruikt voor de aansturing van pneumatische cilinders. Wat is het verschil tussen een elektrisch en pneumatisch bediend ventiel?

Het grote verschil is dat de aansturing of elektrisch of pneumatisch wordt gedaan. Dit is afhankelijk van de machinebesturing. Worden alle ventielen door de centrale PLC aangestuurd, dan zullen elektrisch bediende ventielen nodig zijn. Zitten er maar enkele ventielen in de installatie, dan kunnen deze door handbediende ventielen indirect worden aangestuurd.

Elektrisch bediende ventielen

Bij elektrisch bediende ventielen heeft het ventiel een elektrische spoel met een beweegbare ferromagnetisch kern in het midden. Bij rust sluit de plunjer de doorlaat af. Wanneer er spanning over de spoel gezet wordt, wordt er een magnetisch veld gecreëerd. Het magnetisch veld beweegt de plunjer omhoog waardoor de doorlaat, welke onder de afdichting van de plunjer zit, opent.

Hierdoor komt er een persluchtverbinding naar de zijkant van de hoofdschuif. Waardoor deze schuif beweegt naar een andere positie. Deze verandering van positie geeft een verandering van de perslucht richting. In onbekrachtigde toestand gaat de luchtdruk van poort 1 naar poort 2. Met elektrische spanning en dus verplaatste plunjer gaat de luchtdruk van poort 1 naar poort 4.

Pneumatisch bediende ventielen

Bij deze ventielen wordt de schuif die in het ventielhuis zit bewogen door luchtdruk. Deze druk dient separaat op het ventiel te worden aangeboden. Op de poorten 12 en 14. In de regel is het zo dat perslucht op poort 12 perslucht van poort 1 naar poort 2 geeft. En een pneumatisch signaal op poort 14 geeft een doorverbinding van poort 1 naar poort 4.